Bästa övningen för att gå ner i vikt

Livet är till för att njutas av

Sommaren är över och en hel del glassar, öl och grillat har intagits. Du har säkerligen njutit av din semester, skippat lite träning och tänkt ”vi tar det till hösten igen”. Oroa dig inte, du är inte ensam. Som personlig tränare träffar jag dagligen människor som liksom du njuter av livet ibland. Du är faktiskt långt ifrån ensam från att ha skippat träning och den sunda kosthållningen som du vanligtvis håller dig till (?). Men livet är till för att njutas av, har jag rätt?

Du sätter säker nu i soffan eller på kontorsstolen och ser den där magen sticka ut lite. Du vet den där magen som du kanske gett en extra glass, eller fem, i sommar. Kanske dallrar den lite väl mycket nu i slutet och tankarna på att komma igång igen börjar formas. Ängeln på ena sidan av axel börjar låta lite väl högt nu medan djävulen på andra sidan ligger i matkoma och snarkar förnöjt.

Semesterfett

Men usch, var startar man egentligen? Vad finns det för perfekt övning egentligen som gör att alla världens bekymmer liksom bara försvinner sådär, typ på åtta veckor som PT-Thomas lovar på Aftonbladet. Vet du vad, jag ska ge dig världens bästa övning för viktminskning. Du kommer först svära lite och sen tror jag nog ett leende kommer dyka upp.

Självdisciplin

Världens absolut bästa övning är att träna sig i självdisciplin och är nog troligen väldigt behövlig med tanke på att vi dagligen bemöts av fällor i affärer, kiosker, skafferiet eller frysen. Du skakar på huvudet? Din mage avslöjar att jag är nog huvudet på spiken om du tänker efter. För när man är mätt så är man ju faktiskt mätt och den där extra portionen behöver man inte ta, varje lunch, varje dag, varje vecka.. Hört uttrycket ”Många bäckar små?”. 

Självdisciplin

Att träna sin självdisciplin

Självkännedom

Min tanke om självdisciplin går ut på att du kommer att handla såsom du tänker istället för vad du i ena stunden känner. Med andra ord kan det vara bra att du har en självinsikt om hur du fungerar, vilka mål du har och tänka efter lite angående vilka handlingar som du mår bäst av.

Så sätt dig ner, ta en bit papper och penna. Skriv ner vilka mål och värderingar du har och vilka val och rutiner som krävs att du har för att nå dina mål bäst. Att skriva ner sina mål och drömmar och hur du når dessa har jag även skrivit om här.

Medvetenhet

Om du vet om att du inte klarar av att ha en påse godis hemma under veckan, fastän den är till lördagen, då kanske ett medvetet val är att inte köpa hem den där påsen fören det är lördag. Med andra ord är det väldigt viktigt att du skapar dig själv rutiner för din vardag och vecka. Du är säkert så pass medveten om att när du handlar mat utan en inköpslista så hamnar det av någon mystisk anledning en snickers i korgen ibland. Tänka sig. Ha istället som rutin att sätta dig ner varje lördag och skriva en lista för veckans mat.  Eller inhandla ett mättande kostprogram, handla sen det som står på listan, PUNKT.

Engagemang

Så här enkelt är det, om du inte engagerar dig i det du gör så kommer det inte hända något. Det spelar ingen roll om det rör sig om arbete, relationer, träning eller kost. Om du tar allting med en nypa salt och inte går lite all in så kan du lika gärna köpa dig ett paket glass i morgon och fortsätta på din väg till övervikt. Du och 50% av svenska folket som faktiskt nu är överviktiga. De som inte är överviktiga har nog helt enkelt inte hunnit bli det än tyvärr.

Stå upp för dig själv

Du behöver INTE fika bara för att andra gör det. Det räcker med en kopp kaffe eller te. Det verkar vara en sorts självklarhet att så fort man träffas i landet Fika så måste man..fika. En macka eller banan går ju givetvis inte att fika på vilket medför att kakorna, bullarna och saften rycker fram. Missförstå mig inte, jag fikar gärna ibland. MEN vinnande konceptet är nog ibland och kanske mer sällan än det till och med. Så när någon tittat konstigt på dig för att du inte vill ta den där chokladbollen så håller du fast vid dina värderingar och mål du skrivit ner innan och just ”Fuck that chokladboll!”

Har du kommit heeela vägen hit till slutet så betyder det nog att du faktiskt är redo att starta ditt nya liv nu. Oavsett om du kickstartar det med en Fat flush eller hoppar på en Fat loss så måste du inse en sak, det finns inga magiska övningar på gymmet vad än någon personlig tränare där ute säger. Viktminskning sker i köket.

Viktminskning

Kommentera