Intag av råa ägg – idioti eller optimalt?

Råa ägg – En utdöende trend?

Som personlig tränare får jag många frågor kring olika trender som cirkulerar, både inom kost som träning. Häromdagen hade jag en pratstund med en person som varje morgon intar två råa ägg tillsammans med mjölk och annat. Då jag tyvärr vet att det är fler som gör detta så kommer ja tillägna detta inlägg till att förklara varför du INTE ska inta råa ägg. Ska tilläggas att även om Rocky kanske bidrog till att folk började dricka råa ägg så hoppas jag att det är en utdöende trend.

Ett sämre näringsupptag

Då jag tänker att de som intar råa ägg gör detta på grund av proteinintaget och för att få större ”gains” så börjar vi med att kolla hur upptaget av just protein faktiskt blir lidande när du äter råa ägg. Forskning har visat att så mycket som 50% av proteinet kan komma att åka rakt igenom kroppen istället för att tas upp. Detta då råa ägg har ett ämne som hämmar enzymet trypsin som i sin tur hjälper till med att göra proteinet tillgängligt för oss.

 

Matförgiftning

Något som skulle tala emot att äta råa ägg är även risken att få salmonella. En bakterie som kan orsaka kräkningar, feber, magkramper och diaréer. Enligt Livsmedelsverket är risken för att få salmonella av svenska ägg dock väldigt liten, det betyder tyvärr inte att risken inte finns kvar om man nu ska vara lite petig.

Hade vi däremot levt i USA så verkar det som om risken däremot är större.

dump_kyckling_illisar_1806px

Summering

Jag garantera dig att ingen människa som druckit råa ägg tycker att dessa smakar gott. Tvärtom, det smakar vedervärdigt. Med tanke på att vi får ett försämrat näringsupptag av proteinet, smaken samt salmonellarisken så skulle jag påstå att ett tillagat ägg slår ett rått ägg alla dagar.

Gör en trevlig omelett, äggröra eller varför inte bara njut av en härlig äggmacka på morgonen.

Om du söker efter ”gains” och vill bygga muskler, eller kanske för den delen förlora lite fett -> Hör av dig för kostprogram utan råa ägg!

Kommentera