Sociala medier – Inflytande – Doping

Efter samtal med klienter om fitness, doping, tillskott och förhållningssätt till träning, hälsa och kost beslutade jag mig för att sätta mig ner och komponera nedanstående där jag kommer att behandla sociala medier, inflytande och doping.

Att hitta på ett behov

Träning, kost och hälsa verkar vara en trend som håller i sig för tillfället. Vi har kvargsåser, proteinbröd, proteingodis och marknadens mest hypade och onödigaste tillskott BCAA i varendra dryck nuförtiden. Sociala medier flödar över med vältränade kroppar, Celcius, NOCCO, rumpor, konstiga övningar och ett förhållningssätt till träning och hälsa som i mina ögon inte är förenligt med en hållbar livsstil för många.

Vi MÅSTE äta mer protein och då speciellt BCAA och dyra proteinbars, enligt tillskottsindustrin. Om det är något jag vill du ska ha med dig på din resa inom träning och kost så är det att tillskottsföretagen inte finns där för din skull. De finns där för deras skull. De vill tjäna pengar och de vill tjäna pengar på dig. De är också ruskigt bra på marknadsföring och de vet precis vilka de ska rikta in sig mot och hur. Vad sägs om nedanstående exemplar.

fucked-up-nya-293x300
En pre workout riktat mot gymmande yngre killar/män.

 

Har ni någonsin funderat över varför vissa ”grymma” pre workouts kommer ut med en version 2, 3, 4..? Kolla gärna in på Riksidrottsförbundets hemsida där de varnar för olika tillskott som orsakat positiva dopingprov. Lägg även märke till att det finns olika versioner av samma produkt -> Blir första versionen dopingklassad ja då byter man ju bara ut den lilla komponent som är förbjuden till en annan.

RF:s varningar för namngivna kosttillskott

Jacob Guidols artikel PWOs med otillåtna och troligen farliga ämnen.

Sociala medier & inflytande

När något är inne och trendigt så verkar det som om många vill få en tid i rampljuset. Kanske visa upp att man är Ö-sponsrad av något tillskottsföretag, puta med rumpan med en Celcius eller Nocco i handen ”Shoulders done” eller skriva en artikel om ett tillskott eller övning som är taget helt ur trollkarlens hatt. Det värsta är, folk köper detta.

2016080507152001541849121_sbig
Vad var det nu vi skulle visa upp?

Om ”Lisa 25 år” står brunbränt och visar upp brösten på Instagram med 11 filter och skriver ”Rumpan klar. Världens bästa övning -> XXX” så kommer garanterat hennes följare att öka med 100 om dagen och på gym Sverige runt kommer vi att bevittna den nya rumpövningen XXX utföras även om den i allra högsta grad är en nonsensövning. Likaså kommer affärer runt om i Sverige att sälja en hel drös med nyaste smaken av NOCCO om samma profil står med en dricka i handen, lika fint poserande med ett leende som bländar även solen den själv.

Skriver Felix, 32 år, och stor som ett hus att den nya pre workouten ”Crack” är det enda rätta om man ska bygga muskler, ja då kommer Gymgrossisten att sälja rätt ordentligt kan jag lova.

”Jag vill bli som”
”Jag vill se ut som..”
”Men den tjejen sa att..”

Källkritik! Skriker många, källkritik! Tänk efter på vad ni ser, läser och hör. Köp inte allting, tänk efter! Jag har skrivit om detta innan, för att använda sig av källkritik så måste man ha ett underlag att stå på. Det är svårt, väldigt svårt, att vara källkritisk till ett ämne man har noll kunskap kring. Nej, det räknas inte in i kunskapsbanken att du har tränat några år och har svällande muskler eller att du har 10 000 följare på Instagram för att du putar med rumpan.

Tänk er att ni hävdar detta påstående till en elev i högstadiet: ”På Hawaii går alla runt med mössor då det är så otroligt kallt hela tiden”. Svaret ni med all sannolikhet kommer få är att det givetvis är lögn då eleven vet att Hawaii ligger på varmare breddgrader än så.

Tänk er nu att ni istället hävdar detta påstående till en utomjording som vet absolut ingenting om vår planet. Utomjordingen har noll förkunskap och i dennes ögon så skulle ju faktiskt så kunna vara fallet, att det är väldigt kallt på Hawaii. Jag tror ni förstår problematiken i det hela när en skara människor med noll förkunskap möter Lisa eller Felix ovan på sociala medier.

ET1
Hade E.T koll på klimatet tror ni?

Doping

Hur hänger då ovanstående ihop med doping undrar ni? Kollar vi på Svenska kroppskulturförbundets hemsida med bestraffningsärenden så finns tyvärr Lisa och Felix med där, avstängda för just doping.

Bestraffningsärenden inom SKKF

Den ena tävlar i bikini och den andra i bodybuilding. Båda förespråkar påhittade övningar, Nocco, pre workouts och annat. Det följare inte vet är att bakom fysiken de skådar, som nästan alltid är brunbränd och i tävlingsform på bilder, finns något helt annat. NEJ jag hävdar inte att alla använder dopingpreparat, men förvånansvärt många gör dock det om vi kollar på den statistik som finns. Tror att många som går in på ovanstående länk även blir förvånade över hur många tjejer det faktiskt finns med på denna lista.

Ska tilläggas att de som står med på listan är de som blivit testade positivt på tävlingar arrangerade av SKKF. Troligen bara de som inte lyckas sluta i tid för att det ska synas på tester.

Så vi har människor på sociala medier som får oerhört mycket uppmärksamhet och inflytande. Människor som varken har kunskap eller erfarenhet kring att yttra sig kring diverse övningar, tillskott, dieter eller annat. MEN dessa ”influencers” har MAKTEN att få folk att tro på alla möjliga saker. Vad som är trendigt, inne, nyttigt, onyttigt och vilken övning som bygger bäst rumpa. Många sprider även, i mina ögon, en hets kring träning och kost som är förenat med ren och skär ångest.

Kriminalitet

”Vad får väl stoppa i sig vad man själv vill?”

Nu får man ju inte det enligt lag. MEN om man hade fått det så ska ni även förstå att genom att köpa AAS så stödjer man också en kriminell verksamhet som, av tillslag att döma, hanterar fler saker än bara AAS.

Summa summarum

Ta ALLTING på sociala medier med en liten, stor, gnutta salt och inse att det ni ser är produkten av utmärkt marknadsföring och företag som vill ha era pengar, flera gånger om samt människor som tyvärr oftast inte har en susning om vad de pratar om.

Kommentera