Litar du på en kostrådgivare?

Att titulera sig som personlig tränare och/eller kostrådgivare har varit trendigt länge nu och tyvärr verkar det inte riktigt dö ut. Det känns dock som om fokus har börjat lägga sig mer på kostrådgivare nu. Kanske för att det är en kortare utbildning och kanske för att det kostar desto mindre.

Då jag tidigare skrivit om ”Vikten av en kompetent pt” tänker jag i  dagens inlägg skriva lite om kostrådgivare så att du som konsument får lite mer kött på benen inför en konsultation.

Tyvärr är det så att precis som med personlig tränare så krävs det väldigt lite för att titulera sig som kostrådgivare.  Jag har jämfört utbildningar inom SAFE, The Academy, Pauluns och Bergklint Education. Givetvis finns det fler, det finns alltid fler som vill utbilda folk/tjäna pengar. Det dessa utbildningar har som gemensamt är att de är korta. Från 4 dagar upp till 12 dagar där det som ingår är mer eller mindre:

 • Planering
 • Kommunikation
 • Coachning
 • Cellens uppbyggnad och funktion
 • Grundläggande näringslära
 • Kost vid träning
 • Kost vid träning
 • Sömn och stress
 • Ätstörningar
 • Och mycket mer

Som alltid, jag vill att ni tänker till nu. På 4-12 dagar ska en person lära sig ovan och MYCKET till.. OCH det här är bara en väldigt ytlig kunskapsbank av vad man bör kunna enligt mig själv. Utbildningar som dessa är med andra ord en ”crash course”. Tänk er själva att ni ska lära er något helt nytt, det krävs inga förkunskaper för att gå dessa utbildningar, på 12 dagar och sen utifrån det ge individer kostrekommendationer som kommer se olika ut beroende på ålder, aktivitet, sjukdom, allergier med mera.

Untitled
Ovan är tagen från Paulúns näringscenter. Nej, jag tror inte man kan hålla denna på en hög nivå när ingen förkunskap krävs.

Efter att ha pratat med rätt många som läst till kostrådgivare kan jag bara summera att utbildningarna ger tyvärr inte alltid så mycket. Vissa är givetvis bättre än andra beroende på lärare och omfattning. Överlag blir jag dock förvånad och rädd att man kan läsa en utbildning som ingiver ett förtroende hos konsumenten (”Kostrådgivare, ja men va bra. Då kan jag få hjälp”) när utbildningen i sig är så kort och behandlar en sådan liten del av det stora hela.

 

Ovanstående punkter är mer eller mindre vad som redan finns i utbildningar för personliga tränare. Och ja, även här kan det givetvis skilja sig.

Har du läst till kostrådgivare och eller personlig tränare nyligen?

 1. Vad din utbildning än har lärt dig så vill jag att du förstår att dina framtida klienter är människor med arbete, barn, fritid, hobby och annat. Även den mest ultimata träningen eller dieten kan bli skit OM inte klienten kan följa den under en längre tid. Så fråga dig själv, är detta hållbart för min klient?
 2. Vidareutbilda dig! Läs läs läs och lär dig skilja på studier/forskning som är tillförlitliga respektive not so much. Bara för att en studie påvisar något så behöver inte detta faktiskt stämma i verkliga livet. Lär dig skillnaden mellan olika metoder och tillvägagångssätt.
  Du vet att man sett en relation mellan kaffe och cancer va? Hur kommer det sig? Think, köp inte rakt av och tro att kaffe ger dig cancer! Samma sak med frukosten som dagens viktigaste mål. Varifrån kommer den tanken?
 3. Var ödmjuk. Inse att du precis lärt dig toppen av isberget.

För er som funderar på att ta hjälp av en kostrådgivare eller personlig tränare

 1. Ställ krav. Bestäm dig inte för första bästa. Kolla av vilka utbildningar/egna studier personen framför dig har och känn av personkemin. Du kommer att lägga ditt liv (mer eller mindre) i någons händer och jag vill att du litar på den personen!
 2. Ger dig din pt eller rådgivare dig program/scheman som inte alls överensstämmer med din vardag? Be hen göra om dem. Få valuta för dina pengar och tänk på att du ska kunna hålla dessa program och scheman under en längre tid.

 

Kommentera