Hur arbetar en personlig tränare?

Då jag märker att en del är förvånade över att vi som personliga tränare, anställda, tjänar mindre bra så tänkte jag  i detta inlägg ta upp hur en personlig tränare arbetar och varför vi ibland kan se något stressade ut.

Som anställd personlig tränare arbetar du i 99% av fallen som timanställd. Du får med andra ord endast lön när du har en pt-timma. Du får maedandra ord INTE lön när:

 • du har konsultationer
 • pratar med folk på gymmet
 • hjälper folk på gymmet
 • äter/har rast/toalettbesök
 • planerar pt-timmar
 • skriver kost- och träningsprogram
 • pratar med klienter via telefon/sms/mail
 • marknadsför dig
 • är sjuk
 • med mera

Vi antar att en pt har 100 timmar varje månad. Fem timmar varje dag. Vi sätter en ställtid på 5-7 minuter mellan varje pass, 30 min lunch, 15 min rast/wc/mellanmål, 15 min för att prata med kollegor och förbereda för dagen och 15 för för att avsluta för dagen och prata med chefen, 60 min för en konsultation och 15 min för att planera för nästa dag. Och ja, jag är snål med tiden. Detta ger oss:

 • 30 min
 • 30 min
 • 15 min
 • 15 min
 • 15 min
 • 15 min
 • = 3 h tid som inte är betald. PER DAG. med andra ord 60 timmar varje månad.

Nu räknar jag som sagt lågt för det tillkommer en del andra saker och tiden mellan klienter, planeringar etc tar längre tid. Men i runda slängar betyder detta att när vi arbetar heltid så försvinner rätt många timmar som gratistimmar för oss.

”Men en pt-timma kostar ju ”sååå mycket””. Det är mycket möjligt att en pt-timma ligger mellan 500-800 kr beroende på vart du bor. Men jag lovar dig att en anställd pt får mellan 150-max 300 kr för en sådan timma.

Det finns givetvis alltid undantag som bekräftar regeln men i majoriteten tror jag att många personliga tränare känner igen sig i detta och har även svårt att livnära sig på detta yrke trots intresse och iver för att hjälpa andra människor.

Så nästa gång ni ser en stressad pt, ge hen en kram och plocka upp vikten på gymmet själv. Det underlättar för alla!

 

16787949_1090986127694827_62603634_n
Jag har många starka klienter, MÅNGA.

 

Kommentera