Kost vid viktnedgång

Kaloriunderskott

Även om allting inte är helt svart och vitt så kommer jag att avslöja en väldigt fundamental sak när det gäller viktnedgång – > Kaloriunderskott!

Det kommer spela mindre roll för din viktnedgång att du sliter och svettas under din träning om du samtidigt äter mer än du gör av med. Och nej, du går inte ner i vikt bara för att du följer en viss diet, slutar med kolhydrater eller äter på vissa speciella tider.

Nu kanske någon läser detta och tänker ”Men jag gick då ner när jag började med LCHF”. Mycket möjligt att du gjorde detta. Men tänk efter på vad du gjorde, drog ner på dina kolhydrater. Du minskade med andra ord på antalet kalorier. Min spontana gissning är att du däremot inte fyllde på de där missade kalorierna med kalorier från fett, vilken är grundtanken när det gäller LCHF. 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater är tanken att energifördelningen ska vara om man följer en strikt LCHF diet.

lchf-kost

Hur mycket protein man ska äta är en fråga som ständigt dyker upp. En enkel regel att följa är att försöka hålla proteinmängden runt 1,5-2,0 gram protein per kilo kroppsvikt. Väger vi 60 kg skulle vi då behöva mellan 90-120 gram protein/dag. Och protein under en viktnedgång är viktigt för att minimera vår förlust av muskelmassa men också för att hålla uppe vår ämnesomsättning.

proteins

Och JA, fett är viktigt för din kropp! Ett för litet fettintag kan faktiskt ha negativ påverkan på dina hormonnivåer. Generell riktlinje -> 0,5-1,0 gram fett per kilo kroppsvikt.

fett

Så:

1,5-2,0 gram protein per kilo kroppsvikt.

0,5-1,0 gram protein per kilo kroppsvikt.

Fyll på resten med kolhydrater.

carbs

Vill/orkar inte du räkna kalorier? Ingen fara, det fungerar ändå!

Men innan vi går in på det, ställ undan din våg och plocka fram en spegel eller dina kläder. Jag påstår att du behöver inte den där vågen som egentligen inte avslöjar mer än några löjliga siffror. Kolla dig i spegeln, checka av dina kläder. Stramar det för mycket? Ja då kanske vi ska skippa den där pizzan, chockladen, godiset, chipsen, kakorna, läsken och annat. Kanske ska du börja röra på dig mer, ta trapporna istället för hissen. Cykla istället för att ta bilen. Öka din vardagsmotion!

Nu förespråkar jag inte 100% avhållsamhet från trevliga saker. Men en medelväg och ökad rörelse i din vardag, det kommer du långt på!

2833115-businessman-going-upstairs

Söker du efter goda och lätta att följa kostprogram? Kolla in Physicates kostprogram vettja, bara nöjda kunder!

Kommentera