Vem och vad ska du lita på?

Det är 2016, är 2017 vid redigerande stund, och information flödar som vatten. Det finns bra information, mindre bra information och riktigt dålig information på internet. Eftersom träning, dieter och förhållningssätt till dessa är en trend för tillfället så finns det givetvis en hel hop med ”fakta” att läsa om både det ena och det andra.

Frågan är, vad och vem kan du lita på? Hur vet du att det du läser faktiskt stämmer överens med aktuell forskning/studier? Kollar du upp källorna när du delar något på Facebook?

Nya trenden verkar vara energidryckers vara eller icke vara. Jag tänker inte fördjupa mig inom detta ämne men tänk på att en energidryck mer eller mindre är kaffe eller kaffe + socker. Dosen gör giftet med andra ord. Men nog pratat om det.

”Vetenskapliga” studier och forskning publiceras hej vilt och en hel del metastudier görs. Det verkar lite som om så fort någon slänger upp en metastudie så är man helt plötsligt en forskare och väl betrodd i mångas ögon. Nu tänker en del ”Vad är en metastudie då?”

En metastudie är när man tar ett ental publikationer och drar en slutsats av dessa. Pang boom, utifrån dessa studier drar vi slutsatsen att ”X”. Med andra ord samlar man själv inte in några som helst data utan använder sig det som redan finns. Vilket då ställer krav på att personen som väljer publikationer vet vilka som är tillförlitliga och inte och varför de inte är/är tillförlitliga. Sen ska ni också  inse att vill man hittar något som passar ens syfte så kommer man också göra detta. Sen är frågan hur tillförlitligt materialet är. Sistnämnda spelar mindre roll då människor i regel delar första bästa sak de läser utan att tänka på vilka källor som finns med i bilden.

dc45qk6xi

Och jag kan direkt meddela att jag ser mig själv som påläst och kunnig men har absolut inte den hela kunskapen om vetenskapliga studier att jag ensam kan avgöra om studiers tillvägagångssätt och mätresultat är tillförlitliga i förhållande till vad som undersöks.

Jag kan med erfarenhet och egna studier  dock ändå har någorlunda koll. MEN, tack och lov för Tyngres poddar, Träna styrka och Träningslära. Riktigt bra sidor med människor som besitter stor kunskap kring ovanstående.

Om jag ska vara ärlig så tror jag att tidens producerande av metastudier och artiklar beror på att folk vill bli sedda/hörda och erkända. Precis som Instagram och Facebook fungerar fast lite mer påklätt. Så fort någon skriver eller delar något så får man en stund i rampljuset och vem vill inte ha det?

Så vem/vad ska du då tro på?

Mina tips är:

1, Kommer det från ett kosttillskottsföretag -> Släng i sjön. Kosttillskottsföretag finns inte här för att hjälpa dig nå dina resultat snabbare utan för att tjäna pengar and that’s it. Påstår de något annat så ljuger de rakt upp och ner.

2, Lyssna på Tyngres poddar med Anki Sundin och Jacob Gudiol. MEN givetvis finns det avsnitt där med andra karaktärer som är mindre bra. Även om jag tycker om en del avsnitt så ska det tilläggas att även Tyngre tjänar pengar på kosttillskott och givetvis vill promota dessa och sina ambassadörer (Linus Carlen mfl).

3, Besök Träningslära och Träna Styrka

4, Sen finns det även andra trevliga sidor som exempelvis Science Daily och Mysportscience som dock kräver att man själv tänker till lite med.

5, Tänk till! Är det rimligt? Tjänar någon på påståendet? Hur kommer det sig att personen som skriver detta är en rimlig källa?

Det är en djungel där ute och det är inte alltid lätt att sålla. Tänk till, efterforska lite och var källkritisk!

 

 

Kommentera