9 tips för vikthantering kring julen!

Då stundar snart julafton med tillhörande småätande och storätande för många av oss. Då jag vet att många funderar, undrar och oroar sig över vikt och träning kring julen så tänkte jag att detta skulle vara ett suveränt tillfälle för att ge er alla lite tips!

Så vill du njuta av julen och samtidigt hålla din ångest och oro borta över vikt och dylikt? Read and be amazed!

Gör bra val

Även om julen innebär god mat, efterrätter och godis så kan du ändå göra bra ”dåliga val”. Börja med era portionsval. Du behöver verkligen inte äta tre omgångar av den där goda efterrätten. Du behöver inte heller äta två nävar godis, håll dig till en och ät långsamt, njut!

Gör ”nyttigare” mat

Även om du ska iväg till andra över julen eller stanna hemma så har du valet att faktiskt tänka till kring din matlagning. Du behöver inte ändra varenda recept men en del saker går faktiskt att göra annorlunda. Lite mindre socker, lite mindre fett, lite färre kalorier med samma goda smak. Hoppa gärna på mitt nyhetsbrev för tips på recept!

Ös på med lite mer träning

Träning dämpar faktiskt hungern, direkt efter. Så om du ska iväg på ett julbord -> Släng in en träning precis före. Höga repetitioner, fler set, använd det där sparade muskelglykogenet och hög på fettförbränningen. Perfekt inför en/flera trevliga måltider.

Dämpa hungern med protein och grönsaker

Börja med att inta protein och grönsaker. Inrikta dig på kyckling, skinkan, kål och annat för att mätta dig på dessa INNAN du övergår till dessertbordet. Jag lovar dig, att vara hungrig och sen hoppa över till efterrätter och godis är ingen bra plan.

Förbered dig

Ska du iväg? Du vet att julbordet du ska till kommer vara rena rama sockerkalaset? Ät lite bra snacks innan du drar iväg, grönsaker, magert kött etc.

Fasta

Nu kommer jag till något som många kommer klia sig i huvudet på, skippa frukosten! I know, frukosten är den viktigaste måltiden på dagen. Eller…? Jag kommer till den där punkten en annan dag. MEN genom att skippa din frukost så har du ju faktiskt sparat lite kalorier till julbordet. Smart va? Jag går än mer crazy här, skippa socker och dylikt veckan innan så har du sparat än mer kalorier. What?!
Minidiet

Ovanstående punkter för mig faktiskt in på denna, minidiet. Om du vet att du har svårt att behärska dig på julen. Kanske ska du pröva att köra en minidiet någon vecka innan? Ta lite mindre portioner, öka på träningen och skippa godis och läsk några veckor.

Relax

Även om jag lägger fram lite tips för att kunna kontrollera dig själv lite mer under julen så handlar också allting om självbehärskning och distans. Ta det lugnt, stressa inte. Ju mer stressad du blir desto mer ”skit” kommer du troligen stoppa i dig.

Gyllene medelvägen

Punkterna jag tagit upp här går egentligen ut på en sak, hitta den där gyllene medelvägen där du faktiskt kan njuta av livet och samtidigt vara hälsosam. För du vet innerst inne när portionsvolymen är för stor och att du kanske egentligen inte behöver en till portion. Du vet att du behöver inte äta en hel chokladkaka själv. Unna dig gärna god mat under julen, men för guds skull BEHÄRSKA DIG SJÄLV!

Kommentera