Get fit for the Julbord?

Detta inlägg tänker jag ägna åt huruvida konditionsträning och styrketräning fungerar ihop. Kan man kombinera dessa om man som många av oss vill bli starkare och få lite större muskelmassa eller kontrar den ena ut den andra?

För många av oss som är intresserade av träning i olika former så är det kanske föga förvånande att en kombination av styrketräning och konditionsträning under en och samma period inte går hand i hand. Detta då styrketräningens- och konditionsträningens adaptioner inte går ihop. Vi kan enkelt säga att konditionsträningen slår ut styrketräningens eftereffekter, muskeluppbyggnad. Inga direkta nyheter egentligen.

Men betyder detta att man inte alls kan kombinera dessa två härliga ting? NEJ! Även om vi vet att konditionsträningen inverkar negativt på styrketräningen så måste vi ställa oss frågan ”kommer det för de flesta gymtränande individer (nybörjare och medel) göra en signifikant skillnad? Troligen inte. Om det rör sig om individer på elitnivå så kommer det nog göra sådan pass skillnad att det är bättre att leta efter en annan metod för att få en bättre kondition.

En bättre metod för att förbättra sin kondition skulle då kunna vara intervaller, exempelvis tabata. Här kan du springa på löpbandet, ro i roddmaskin, köra burpees eller vad som. Kör all out 20 sekunder och vila 10 sekunder, upprepa 8 gånger.

Men om du nu trots allt vill köra lite mer långvarig konditionsträning och få ut så mycket som möjligt av din styrketräning så är cykel det bästa alternativet då man har sett att konditionsträning på cykel påverkar styrketräningen minst.

Summa summarum: Om du ligger på elitnivå och vill få ut det mesta av bägge världarna så bör du nog skilja på långvarig konditionsträning och styrketräning. Alternativt varva med intervaller och styrketräning under en tid då du lägger den långvariga på is. Men för oss vanliga dödliga, kör på!

a729affd407cbbfe53ce3e75b64f

Kommentera